Bering Valgmenighed

Mortensand i Bering

Spis-sammen i Bering - Søndag 12. 11. 2023 18.00

Før verdenen gik i stå på grund af en kinesisk flagermus og ingen måtte holde hinanden i hånden eller give sine kære et knus, da havde vi i Bering en rigtig hyggelig tradition, nemlig fællesspisning i forsamlingshuset. ”Det sammenspiste mad-hold” (Ellen og Arne, Ann og Ole, Dorthe og Henning) - er nu igen klar med denne sæsons spis-sammen arrangement.

Fællesspisningen i Bering var jo i flere år bygget op over den gamle kogebog fra 1910, med kendte som ukendte opskrifter, men i 2019 nytænkte vi arrangementet til en Mortensaftens begivenhed og det koncept gentager vi nu i 2023. Vi fejrer atter Mortensaften i Bering.

Hvem er ham der Morten, som vi fejrer? - Morten, eller Martin, som han egentlig hed, blev født ca. år 315, så det er et par dage siden nu. Han gjorde allerede som 15-årig tjeneste i den romerske hær i Gallien. Her fortæller myten, at han en dag deler sin soldaterkappe i to og giver den ene del til en frysende tigger. Samme nat drømmer han, at Jesus fortæller ham, at tiggeren var Martin selv. Næste dag er kappen hel igen! Drømmen får Martin til straks at blive døbt, forlade hæren, blive munk i nærheden af Tours, hvor han senere grundlagde et kloster. Han var en meget populær person, og alle ville have ham som biskop. Det ønskede han dog ikke, så han gemte sig i et skur for ikke at blive fundet, desværre var skuret fyldt med gæs. De skræppede så højt at han blev afsløret, fundet og kort tid efter valgt til bisp i 371.

Martin dør den 11. november i Tours og dagen blev indført som en officiel gåseslagtedag, vi kalder den for Mortensdag. - OG DET ER DERFOR VI DANSKERE SPISER AND DAGEN FØR!


Nå, ”Det sammenspiste mad-hold” har sat menuen og står for madlavningen. Sammen med jer skaber vi den fælles hygge med sang, snak og spisning. Vi skal have Mortens and med kartofler og hjemmelavet rødkål og til dessert, æblekage med flødeskum. Traditionen tro serverer vi dejlig køligt kildevand fra vandhanen til middagen, ønsker du stærkere drikke må du meget gerne medbringe drikkevarerne selv. Vi har beregnet et andebryst pr person.

Mortensaften lander i år på fredag den 10. november, men vi byder på spisning søndag den 12. november i Bering Forsamlingshus. Vi åbner dørene klokken 18.00 og satser hårdt på, at der er varmt mad fra klokken 18.30.

Af hensyn til indkøb skal vi have tilmelding til arrangementet senest den 5. november. 20674736, 60894736 eller demads@youmail.dk.

Vores store mål var at lave denne dejlig menu for kun kr. 50,00 pr. deltager, men vi blev nødt til at justere den lidt på grund af de stigende råvarepriser, især på andebryst. Betaling på dagen enten kontant eller på mobilepay.

Vi håber at vi igen bliver mange til at være med til at hygge og få lidt godt at spise i festligt lag.

Du behøver ikke være medlem af Valgmenigheden, Gymnastikforeningen eller Berings teaterafdeling for at være med, du skal bare have lyst til at bidrage til Bering-hyggen.

Det sammenspiste mad-hold